Har du vandladningsproblemer med eller uden inkontinens anbefaler vi nedenstående vandladningsråd. Hvis disse råd ikke er tilstrækkelige til at afhjælpe dine problemer eller hvis du samtidig har andre symptomer eller hvis dine symptomer har udviklet sig hurtigt over tid – anbefaler vi at du bestiller en tid ved lægen mhp. udredning og behandling.
Får du daglig behandling mod vandladningsgener anbefaler vi en årskontrol for at sikre at du fortsat får den mest optimale behandling.
I forbindelse med udredning for inkontinens skal du have en tid hos klinikassistenten som undersøger din urinprøve for sukker, blod, protein (æggehvidestoffer) og hvide blodlegemer (infektion) samt beder dig udfylde et væskevandladningsskema og vandladningssymptomskema. Hos lægen gennemgår I disse skemaer hvorefter lægen undersøger maven og hhv. prostata hos mænd og underlivet hos kvinder. Du skulle gerne have modtaget et link til at udfylde skemaerne elektronisk via web-patient, se evt. vejledning til det her.
PSA test kan ikke bruges til generel screening for prostatakræft og anbefales ifølge sundhedsstyrelsens retningslinjer kun til mænd med 2 eller flere tilfælde af prostatakræft i familien eller symptomer på prostatakræft i form af blod i urin eller sæd, smerter i mellemkødet, knoglesmerter eller hævelse af pung, lyske og ben eller hvis lægen mærker en syg prostata ved undersøgelsen. Du kan læse mere om PSA test og sundhedsstyrelsens retningslinjer for udredning af prostatakræft på nedenstående links.
ALMINDELIGE VANDLADNINGSRÅD:
- Normalt lader man vandet hver 3. til 4. time, samt 0-2 gange om natten.
- En normal vandladning er på 250-400 ml i de vågne timer.
- Undgå at vænne blæren til at blive tømt for hyppigt ved fx ved at tisse på forhånd (for en sikkerheds skyld), idet du risikerer at få en overaktiv blære.
- Det anbefales, at man drikker 1,5–2 liter i døgnet – kaffe og te iberegnet.
- Det anbefales at begrænse væskeindtaget efter kl. 18.
- Dobbelt vandladning: Din blære tømmer sig dårligt, hvis der efter en vandladning stadig er urin tilbage i blæren. Denne urinmængde skal du forsøge at komme af med ved at lade vandet to eller tre gange efter hinanden med ca. 5 minutters mellemrum. Dette gøres 2-3 gange dagligt.
- Bækkenbundstræning hjælper med at holde på vandet og forbedrer dit sexliv.
Aarhus kommune har en kontinensklinik som tilbyder gratis vejledning, udredning og træning, hvis du har problemer med at holde på urin og/eller afføring. Tilbuddet kræver ikke henvisning, se her.
NYTTIG INFORMATION OM INKONTINENS:
- Generel information om inkontinens hos kvinder fra Patienthåndbogen, se her
- Generel information om inkontinens hos mænd fra Patienthåndbogen, se her
- Kontinensklinik ved Aarhus kommune, se her
- Blæretræning, se vejledning fra fysioterapeut Birthe Bonde her
- Bækkenbundstræning, se vejledning fra fysioterapeut Birthe Bonde her
- Den mandlige bækkenbunds muskler og funktion. Læs bogen “Fra regnorm til anakonda”, kan læses gratis online på bibliotekets hjemmeside.
NYTTIG INFORMATION OM PSA-test og PROSTATAKRÆFT:
- PSA-test: Test din viden og træf dit valg her
- Sundhedsstyrelsens retningslinjer for udredning af prostatakræft her