Reagerer du med allergisymptomer overfor pollen (fx birk, græs, bynke), hysdyr (fx kat, hund, hest) eller husstøvmider (oftest symptomer i vinterhalvåret), anbefaler vi en årskontrol for at sikre at du fortsat får den mest optimale behandling. Vi vil typisk ligge kontrollen omkring marts måned hvor det er tid til opstart af forebyggende behandling hvis du har pollenallergi.
GENERAL BEHANDLINGSVEJLEDNING MOD ALLERGI/HØFEBER:
TRIN 1 – Allergisanering: Følg astma- og allergiforbundets råd omkring hvordan du nedbringer eksponering for det allergen som udløser din allergi (se link nendefor).
Fx brug (sol)briller, skyl øjne- og næse, vask pollen ud af håret, luft ud først og sidst på dagen.
TRIN 2 – Antihistamin ved behov: Antihistamin virker ved at hæmme cellernes respons på din allergi her og nu. Antihistamin virker bedst når det gives lokalt som øjendråber og næsespray. Du kan supplere med en antihistamin tablet hvis ikke det er nok med lokalbehandling eller hvis du samtidig har symptomer som fx træthed, slaphed, hovedpine, kløe i mund/svælg, udslæt eller astma som er udløst af din allergi. Antihistamin virker efter 5-30 minutter og gives derfor efter behov. Antihistamin fåes i håndkøb på apoteket. Der findes forskellige præparater som kan variere i virkning og bivirkning fra person til person.
Førstevalg er:
Allergodil (Azelastin) øjendråber og næsespray
Alnok/Benaday/Vialerg/Zyrtec (Cetirizin) tablet
TRIN 3 – Forebyggende binyrebarkhormon næsespray: Hvis du har symptomer flere gange om ugen i løbet af pollensæsonnen eller hele vinteren (husstøvmideallergi), anbefaler vi forebyggende behandling med binyrebarkhormon næsespray. Binyrebarknormon virker ved at hæmme cellernes respons på din allergi hvis det tages forebyggende hver dag og behandligen virker bedst hvis du begynder 2-4 uger før pollensæsonnen starter. Det er den mest effektive behandling mod allergiske øjen- og næsesymptomer. Det mindsker dit behov for antihistamin øjendråber/næsespray/tablet. Bivirkningerne er sparsomme da næsespray i vanlige doser ikke optages i blodbanen. Der kan forekomme næseblødning som kan afhjælpes ved at pege næsesprayen væk fra næseskillevæggen (hvor de små blodkar sidder). Binyrebark næsespray er på recept.
Førstevalg er:
Nasonex/Monnox/Mometason (Mometasonfuroat) næsespray
TRIN 4 og 5 – Kontakt lægen: Hvis du har mange symptomer på trods af ovenstående behandling, anbefaler vi at du kontakter lægeklinikken for en vurdering.
OBS: Patienter med allergi, har øget risiko for astma og eksem.
- Hvis du samtidig har astmasymptomer (hoste og/eller pibende, hvæsende, besværet vejtrækning) eller har haft astma tidligere i livet, anbefaler vi en lungefunktionsundersøgelse for at sikre at dine luftveje også er optimalt behandlet, læs mere under menupunktet Astma.
- Hvis du samtidig har eksem (tør, sart, kløende og forkradset udslæt), anbefaler vi en årlig kontrol for sikre den mest optimale behandling og pleje af din hud.
NYTTIG INFORMATION OM ALLERGI:
- Generel information om pollenallergi fra Patienthåndbogen, se her
- Generel information om allergi fra Patienthåndbogen, se her
- Information om høfeber (allergisk næsetæthed) fra Patienthåndbogen, se her
- Information om allergisk øjenkatar fra Patienthåndbogen, se her
- Information og krydsallergimønstre fra Patienthåndbogen, se her
- Viden om høfeber fra patientforeningen Astma-Allergi Danmark, se her
- Dages pollental fra Astma-Allergi Danmark, se her – findes også som app i App Store og Google Play
- Krydsallergiskema fra Astma-Allergi Danmark, se her
- Alt om allergi: Forskning, overvågning, information og forebyggelse af allergi over for kemiske stoffer, se her
- Alt om skimmelsvamp, se her
- Saltvandsskylning af næse og bihuler, se her
INFO TIL PATIENTER I IMMUNTERAPI: