Læs om forskellige præventionsmetoder på Patienthåndbogen, se her

HUSK:

  • Kondom: Beskytter effektivt mod graviditet og kønssygdomme og anbefales derfor ved skiftende partnere.
  • P-piller: Husk den årlige kontrol ved lægen, så vi sikre at du fortsat tåler p-pillerne.
    Hvis du imellem kontrollerne får en blodprop eller migræne med aura, skal du stoppe med p-piller med det samme og kontakte lægen for en snak om anden prævention.
  • Mini-piller: Husk at tage minipillerne på samme tidspunkt hver dag. Kontakt lægen ved bivirkninger eller hvis ikke du kan huske at tage pillerne på samme tidspunkt hver dag.
  • Spiral: Hvis du ønsker spiral skal du bestille en tid ved lægen til en gynækologisk undersøgelse samt til en snak om hvilken spiral der er bedst for dig. En spiral kan lægges op på alle tidspunkter i cyklus, men det bedste tidspunkt er lige i slutningen af en menstruation da livmoderhalsen er lidt mere udvidet og vi er sikre på at du ikke har en igangværende graviditet. Du skal selv købe spiralen på apoteket og mebringe den til lægen. Vi anbefaler at du tager 1 g paracetamol og 400 mg ibuprofen 1 time inden spiraloplæggelsen. Hvis du er i tvivl om du kan være gravid skal du lave en graviditetstest i klinikken inden spiraloplæggelsen. I dagene efter spiraloplæggelsen er det normalt at have lette menstruationslignende smerter og du må gerne tage smertestillende som ovenfor beskrevet optil 3 gange dagligt. Vi aftaler en kontrol ca. 2 måneder efter spiraloplæggesen hvor vi tjekker om spiralen sidder som den skal. Herefter er der kun behov for kontrol når den skal skiftes eller ved ændring i blødningsmønster eller andre gener.